Acum aproape un an am aflat de oportunitatea schimbării unui proiect teoretic de la facultate pe ceva practic, pe bune.
Am spus “da” aproape fără să gândesc prea mult întrebarea, pentru că întotdeauna mi-au plăcut chestiile practice.
Acel proiect se numește #Students4FairWork
“Campania îşi doreşte să încurajeze studenţii şi în general tinerii să îşi cunoască drepturile şi să înţeleagă de ce este mai bine să își declare veniturile. Scopul campaniei este de a-i aduce pe tineri mai aproape de beneficiile muncii declarate (precum: asigurări sociale, de sănătate, posibilitatea de a demonstra experiența de muncă etc.), de a le face cunoscute drepturile prevăzute în Codul Muncii şi astfel, de a-i determina să încurajeze, la rândul lor, un comportament responsabil.“
Însă nu am plecat așa..de nebuni.
“#Students4FairWork se alătură campaniei Comisiei Europene #EU4FairWork, prima
campanie despre beneficiile muncii declarate desfășurată la nivel european prin intermediul
Platformei Europene de Combatere a Muncii Nedeclarate şi cu participarea Autorității
Europene a Muncii.”
Am avut parte de susținere din partea Ziarul Evenimentul, Buna dimineata Iasi, BZI, Radio Trinitas, dar și din partea asociațiilor studențești din UAIC și a Inspectoratului Teritorial de Muncă Iași. Iar Lead expertul platformei pentru combatarea muncii la negru, prof. Colin C. Williams a apreciat efortul nostru, susținându-ne necontenit.
Am realizat și un videoclip de informare asupra beneficiilor muncii declarate (da, știu, nu tocmai profi, dar ne-am descurcat cu ce am avut 😀 ), pe care te invit să-l vizionezi și să ne spui cum ți se pare.
În loc de concluzie
Proiectul ăsta m-a ajutat să văd cum este să-ți coordonezi mișcările cu cele ale membrilor echipei într-un proiect “pe bune”.
Ideea principală a acestui articol este să sublineze cât de important este să “profiți” de oportunitățile pe care le întâlnești în viața de student, deoarece îți pot (și o vor face!) influența viitoarea carieră profesională, dar și viața personală. Pentru că mai multe oportunități înseamnă și mai multă responsabilitate.
Însă recompensele sunt la fel de mari. 🙂
Echipa fără de care acest proiect ar fi rămas doar la stadiul de idee: Claudiu Dogaru, Cosmin Macovei, Răzvan Rotariu, Cătălina Rusu, Sabina Savinescu, Liviu Ştefan și cu mine.
Cam atât.
Sper că te-am ajutat,
Vlad.